Saturday, November 7, 2015

Oda csinál, ahol eszik

Egy népszerű tévhit és ami mögötte van.

A kutya sosem végzi szükségletét ott, ahol alszik. Sőt sok kutya azon is csodálkozik, hogy a gazdája vécéje a lakáson belül van.

Azonban manapság ezt sokan úgy értelmezik: aki valaha valakitől segítséget kapott, az nem szólhat az ellen, aki nyújtotta a segítséget.

Népszerű formája és példája ennek az a ballib állítás, miszerint Orbán nem rendes ember, mivel korábban ösztöndíjat kapott Sorostól, most meg Soros ellen beszél. Ezzel úgymond oda csinál, ahol evett.

Vagy ennek másik - ma már ritkábban hallható verziója -, hogy aki a kommunista diktatúra alatt szerzett ingyenesen diplomát, az ne beszéljen a kommunista rendszer ellen.

Nézzük azonban mi a valóság.

A segítség elfogadása rabszolgává teszi az embert? Életed végéig egyet kell érteni a pénzadóval?

Ha átadom a helyemet egy nőnek a metrón, az köteles aztán lefeküdni velem hálából?

Természetesen köszönet illeti azt, aki segít, de semmi ezen túl. Ha ugyanis ennél több is járna, akkor az a segítség nem is segítség volt valójában, hanem valamiféle rabszolga-vételi ár. Márpedig manapság a rabszolgaság bűncselekmény.

Ráadásul pontosan az ösztöndíj egy szerződés valójában: az ösztöndíjas ösztöndíjat kap az ösztöndíjadótól, s cserébe szerződést ír alá, melyben vállal bizonyos terheket. Ez egy polgári jogi szerződés, nem más, mint egy adásvételi szerződés. A szerződést kell teljesíteni, s nem "hálásnak" lenni.

8 comments:

 1. Hogy tíz év múlva odaszarik, az egy dolog. De amikor szarás közben követeli a jussát az már egy másik szint. Márpedig az EU-val pont ezt csinálja: követeli a pénzt, mert az "jár", miközben idehaza mindennek elhordja az úniót.

  ReplyDelete
 2. Miért mondana le Mo. az úniós pénzekről? Mi köze az únió kritikázálásának a járandósággal?

  Ha te gyest, segélyt, táppénzt, stb. kapsz, köteles vagy éljenezni a kormányt?

  ReplyDelete
 3. Hát pont ez a gond, az nem jár. Most adják, aztán nehogy sírás legyen a vége ha a következő 7 éves ciklusban úgy döntenek hogy inkább a kevésbé korrupt ország felé csoportosítják.

  Nem éljenezni kell. Szépen megköszönöd és befogod a szádat. Ha adsz egy ötszázast egy hajléktalannak, majd az elkezd hangosan ordibálva mindennek elhordani, akkor mit csinálsz? Adsz neki legközelebb is egyet?

  ReplyDelete
 4. Rossz a példád. A koldus ajándékot kap, ezért hálás. Mo. viszont nem ajándékot kap, hanem juttatást azért, amit ad a közösbe.

  ReplyDelete
 5. Bullshit. Ez a legnagyobb Orbán hazugság, amit szajkózhatsz ugyan, de igazzá ettől nem válik.

  2014-ben Magyarország 0,118 milliárd Eurót fizetett be és 5,68 milliárd Eurót kapott. Ez egy közel ötvenszeres szorzó. Ez az ami szerinted jár.

  ReplyDelete
 6. S miért nem számolod bele a kivitt profitot is? Mert akkor egész más lesz a kép...

  ReplyDelete
 7. Számold bele nyugodtan. De akkor a behozott tőkét is, kezdve a bankok tőkeemelésével. Minden éremnek két oldala van, te furcsamód mindig csak az egyiket látod.

  ReplyDelete
 8. Nyugodtan számold bele azt is.

  ReplyDelete